woensdag 19 juni 2013

UWV Reïntegratie - Werk loont!

Wat een mooie slogan. Jammer dat het in de praktijk niet zo werkt.

Er wordt namelijk door het UWV gekeken naar wat je op je werk per maand verdient en niet naar de beperkingen die je hebt; wat je nog wel of niet kan. In mijn geval is dat nog redelijk veel, maar 40 uur per week werken? Nee, dat zit er (helaas) nooit meer in.Met het bedrag dat ik maandelijks met mijn werk verdiende, zat ik in de arbeidsongeschiktheidsklasse van 35 % – 45 %. Hier hoort een bepaald bedrag aan uitkering bij.
Bijna een jaar geleden is mijn salaris door de indexering een piepklein beetje gestegen (dat was me niet eens opgevallen).

Door deze stijging blijkt dat ik “ineens” een stuk minder arbeidsongeschikt ben, waardoor ik in de arbeidsongeschiktheidsklasse van 25 % – 35 % val. En daar hoort een lagere uitkering bij. Veel lager.

Dat ik door die indexering/stijging in salaris (evenredig) minder uitkering zou ontvangen, zou logisch zijn. Maar ik krijg zoveel minder uitkering, dat ik er maandelijks op achteruit ga!!!!

Volgens de regels van het UWV ben ik een heel stuk minder arbeidsongeschikt, terwijl ik geen minuut langer kan werken?!

Mocht ik bij mijn baas om salarisverlaging vragen of ervoor kiezen minder uren te gaan werken, dan verdien ik minder en val ik volgens het UWV in een hogere arbeidsongeschiktheidsklasse, waardoor ik een hogere uitkering krijg! WTF?! Logisch toch?! Het is dat ik mijn werk ontzettend leuk vind, anders had ik het wel geweten…

Ik heb keihard gevochten om te komen waar ik nu ben qua werk. Binnen mijn mogelijkheden (en regelmatig daarbuiten) probeer ik mezelf nuttig te maken door te werken. Ook al ga ik er maandelijks “maar” een paar tientjes op achteruit. Het gaat om het principe.

Hoe bedoel je ik voel me zwaar genaaid?


P.s. Daarnaast mag ik deze "teveel ontvangen uitkering" tot op de laatste cent terugbetalen + een boete, omdat "ik had kunnen weten dat mijn uitkering zou veranderen na deze enorme loonstijging". Crimineel die ik ben.


7 opmerkingen:

 1. Kan er in jouw situatie door het UWV niet een zgn. maatmanloonwisseling worden toegepast?

  Dit houdt in dat er wordt gekeken naar wat een soortelijke valide collega in een normale werkweek verdient. Werk jij door je urenbeperking 20 uur en verdien je daarmee bv. € 1.500, terwijl je gezonde collega in een normale werkweek van bv. 40 uur € 3.000 verdient, dan ben je nog voor 50% arbeidsongeschikt, dus heb je nog recht op een halve Wajonguitkering (35%).
  Ga je meer uren werken dan loop je het risico in een lagere arbeidsongeschiktheidsklasse te komen (immers je wordt (t.o.v. je valide collega) minder arbeidsongeschikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste anoniem:
   Waar haal je vandaag dat er sdprake is van WAJONG?
   Zo te lezen is er sprake van een WIA, en dat is een ander verhaal.

   Verwijderen
  2. Ik ging er inderdaad vanuit dat er sprake is van Wajong (dit omdat de arbeidsongeschiktheid is ontstaan, nog net voor afstuderen, begreep ik uit het verhaal Lindsay). Als er sprake is van een WIA-uitkering is het inderdaad een ander verhaal.

   Verwijderen
 2. Maatmoonregeling is al van toepassing op mijn situatie.
  Mijn valide collega's zijn ook allemaal omhoog gegaan met de indexering.

  Groetjes,
  Lindsay

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom val je dan nu in een lagere arbeidsongeschiktheidsklasse?
  T.o.v. je gezonde collega's ben je nog net zo arbeidsongeschikt (mits je hetzelfde aantal uren bent blijven werken).
  Ook bij een 'normale' loonstijging (die jouw collega's ook krijgen) kan/moet maatmanloonwisseling plaatsvinden (maatmanloonwisseling is niet eenmalig).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, typisch zo'n geval dat in theorie misschien zal kloppen, maar wat kun je in wonderlijke situaties terechtkomen in uitkeringsland. Gevoelsmatig wringt dit bij mij aan alle kanten, en niet alleen bij mij, geloof ik. Ik heb het boek gelezen, weet van de worsteling en strijd die Lindsay heeft moeten leveren en dan zeg ik: deze behandeling verdient ze niet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb inderdaad een Wajong.... maar ach, binnenkort heb ik deze problemen niet meer... (bron: http://www.nu.nl/economie/3512492/klijnsma-laat-alle-wajongers-herkeuren.html)

  BeantwoordenVerwijderen